Czy nadchodzi schyłek branży mięsnej? Ogłoszenie raportu: „Wieprzowina. Nowa Perspektywa”
Czy nadchodzi schyłek branży mięsnej? Ogłoszenie raportu: „Wieprzowina. Nowa Perspektywa”
Data: 6.10.2021, godz. 13:30- 15:00
Lokalizacja: Nowe centrum konferencyjne sala nr 5

Nagranie


Prelegenci
- dr hab. Wioletta Knapik – profesor UR, Katedra Statystyki i Polityki Społecznej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
- dr Anna Onopiuk z Katedry Techniki i Projektowania Żywności w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie
- prof. Andrzej Kowalski – wykładowca w Szkole Głównej Planowania i Statystyki/Szkole Głównej Handlowej w Warszawie
- prof. Tomasz Schwarz – Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
- dr Wiktor Choiński – Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso
- red. Jacek Krzemiński – moderator dyskusji

Opis panelu
W przestrzeni publicznej coraz częściej pojawiają się głosy mówiące na temat szkodliwości hodowli i produkcji mięsa.
Właśnie dlatego istotnym elementem programu pierwszego dnia Forum było ogłoszenie raportu: „Wieprzowina. Nowa Perspektywa”, który rzucił nowe światło na przyszłość branży mięsnej w Polsce i na świecie. Raport został przygotowany przez Związek Polskie Mięso we współpracy z czołowymi polskimi naukowcami.
Dokument zawierał siedem analiz naukowych z czterech obszarów tematycznych (zdrowie, ekonomia, środowisko, społeczeństwo) i przedstawił nowe argumenty, które pokazały znaczenie sektora wieprzowego i sposoby mierzenia się wyzwaniami, które przed nim stoją.