Przemysław Błaszczyk, Szef kuchni Miele Polska
Reprezentant nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach. Jako pierwszy na Śląsku otrzymał rekomendację Slow Food Polska.
W żółtym przewodniku „Gault & Millau” jego restauracja Mañana otrzymała dwie czapki, a Przemysław Błaszczyk tytuł „Szef jutra“ w południowej Polsce.
Dotarł do finału drugiej edycji programu „Top Chef” Polska oraz wygrał
staż w hiszpańskiej restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Przez ostatnie 9 lat był szefem kuchni autorskiego Mańana Bistro & Wine Bar. Ponadto jest patronem kuchni w Cooler Food w Katowicach oraz dobrym duchem Sezo’novo, letniego konceptu gastronomicznego w katowickim parku, który współtworzy wraz z dwójką przyjaciół. Od 2020 roku jest szefem kuchni Miele Polska na południową Polskę.
Prowadzi warsztaty kulinarne, doradza i pomaga otwierać restauracje. Wraz z Kasią Rogowską powołał na Śląsku kolektyw „Szychy na szychcie”, który spełnia się w działalności charytatywnej.